Asian Leopard Cat
 

F1 Bengal

Historia:

År 1963 köpte Jean Mill, en uppfödare från Kalifornien, en vildkatt, den asiatiska leopard katten, Prionailurus bengalensis, även kallad ALC. En miniatyrleopard med prickig päls, som är en stark simmare och utomordentlig fiskare. Hon korsade katten med en american shorthair hona och skapade så en ny ras av tamkatt som hade de fysiska dragen av en vildkatt. Honorna som blev resultaten av denna korsning var fertila. När de parades med hanen födde de kattungar med prickiga pälsar. Så var den bengaliska rasen skapad. 1973 fortsatte Dr Centerwall vid University of California detta korsningsprogram för att bestämma den asiatiska leopardkattens motstånd mot kattleukemi. Han gav åtta av dessa hybrider till Jean Mill som fortsatte sitt selektiva uppfödningsprogram. Siames, egyptisk mau och burma användes av uppfödare för att skapa nya linjer. Det första exemplaret, "Millwood Finally Found" registrerades i T.I.C.A 1983. Bengalen blev nyligen godkänd av F.I.Fe. C.F.A. godkänner inte rasen. Bengalkatten introducerades i Frankrike 1991. 

 

Standard:

Huvud:  Ganska stort med rundade konturer. Näsan relativt lång och jämnbred. I profil en lätt inbuktning. Höga kindben, bred oval nos med väl markerade morrhårskuddar. Kraftig haka.
 
Ögon:  Stora, ovala, sitter brett isär. Tillåtna färger: Gröna, blå, blågröna, bruna, guldgula.
 
Öron:  Små, breda vid basen, sitter brett isär och rundade spetsar. Lodjurstippar är icke önskvärda.
 
Nacke:  Lång, tjock, muskulös och kraftfull. Lång i proportion till kroppen.
 
Kropp:  Rektangulär kropp, robust benstruktur.
 
Ben och tassar: Mycket muskulösa ben, stora runda tassar.
 
Svans: Medellång, avsmalnande mot en rundad tipp.
 
Päls:  Kort, tjock relativt tätliggande som ska ha spänst men kännas ovanligt mjuk och silkeslen.

Felaktigheter:

"Spottar" på kroppen som smälter samman och bildar ränder. Ingen svart svanstipp. Inga prickar på magen.

Karaktärsdrag:

Denna katt har ett jämnt humör och är en trevlig social kompanjon, de flesta uppskattar en kattkompis högt. Den är tillgiven men ingen direkt "knäkatt". Den är intelligent och självständig, men gillar ändå att vara med överallt "hjälpa till". Den är livlig (aktiv) och lekfull samt gillar att hoppa och klättra. De flesta bengaler gillar också att plaska i vatten. Bengalen är främst en innekatt men lär sig ofta att gå i sele och koppel. Det är en pigg och nyfiken katt som sällan blir förskräckt av nya miljöer. Den är inte så pratsam förutom när den vill något - men då med besked. En hane väger 5-8 kg, honorna brukar vara något mindre 3-5 kg. Kroppen är lång, kraftig och muskulös. De flesta bengaler har också ett speciellt glitter i pälsen. En päls som är mycket mjuk.

Anmärkningar:

Tillåtna raser för utavel: Inga

Färg/mönster:

Två olika mönster förekommer, Spotted och Marble. Variationen inom båda grupperna är stor. Spotted betecknas "24" och Marble "22".

Spotted:

BEN n 24 = Svart/brunspotted
BEN n 24 33 = Seal lynxpoint spotted
BEN n 24 32 = Seal mink spotted
BEN n 24 31 = Seal sepia spotted

Marble:
 
BEN n 22 = Svart/brunmarble
BEN n 22 33 = Seal lynxpoint marble
BEN n 22 32 = Seal mink marble
BEN n 22 31 = Seal sepia marble

Vill du läsa mer om Bengalen? Gå till denna förträffliga sida: www.bengalkatten.nu

Källa: Royal Canin, Föreningen Bengalkatten och egna erfarenheter.